Асен Василев е изключително изгоден за Борисов и Пеевски.  Няма нещо,

...
Асен Василев е изключително изгоден за Борисов и Пеевски.  Няма нещо,
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Асен Василев е изключително изгоден за Борисов и Пеевски. Дава им всичко, което поискат

" Асен Василев е извънредно преференциален за Борисов и Пеевски.  Няма нещо, за което не им е угодил. Лошото е, че до момента в който им угажда, минават и неговите дивотии. Василев, целейки да е на власт непременно, позволява доста взаимни отстъпки, в случай че изобщо има някаква ценностна система в главата му във връзка с обществените финанси ". 

Това разяснява пред БНР някогашният финансов министър Владислав Горанов. И изясни с какво Василев е преференциален:

" Първо ги легитимира. Второ им дава всичко, което изискат ".

Според него обаче Борисов би трябвало да внимава: 

" Докато ги търпи, да не го заподозрат, че и той е отговорен за дивотиите, които се случват под тяхното ръководство, тъй като тогава има риск да ерозира партията, а тя е най-големият му актив. Ако се счупи ГЕРБ, на процедура целият политически капитал на Борисов ще бъде ерозиран ".

Той изрази подозрение, че без Борисов ГЕРБ може да оцелее. По думите му обаче в партията към този момент има доста политици със лично мнение, темперамент и лъчение. 

А за Делян Пеевски, Горанов означи, че в профил наподобява, че той отмъщава на всички, които се пробваха да го притиснат в ъгъла, да го стигматизират, да го създадат въплъщение на нещо неприятно. 

В предаването " Политически НЕкоректно " някогашният финансов министър разяснява и бюджета за идната година. По думите му се намираме в странната обстановка, в която Народното събрание да пази бюджета от финансовия министър. Той подсети първите диспути, свързани със законопроекта, препоръчан от Василев, и рецензиите към него.

" За пръв път сме в обстановка, в която не финансовият министър да брани салдото и параметрите на бюджета от депутатите, които желаят да харчат повече или желаят по-разюздана рамка, а сме в обстановката, в която депутатите се постанова да го играят консервативните и благоразумните във връзка с фиска. Това в последните 20-25 години не се е случвало ". 

Освен че основават повече административна тежест, данъчните закони съвсем нищо не трансформират, т.е. нямаше да объркат бюджета, изрече мнението си финансистът и добави изрично: " Неприемането на промени в данъчните закони нямаше да докара до нищо трагично с бюджета като параметрични промени в приходната част ". 

Според него с измененията, които са препоръчани, няма да се реализира нито една от задачите, които Асен Василев си е сложил, с изключение на нарастване на административната тежест. Той счита, че е евентуално сред първо и второ четене огромна част от екзотичните оферти да отпаднат. 

" За страдание, сме в обстановка, в която философията и концепцията за ръководство на бюджета се трансформира и то доста внезапно и бързо. Това не е ново за Асен Василев. Сега затвърждава усещанията, че има вяра в съществуването на перпетуум-мобиле, т.е. че посредством трупането на задължения и големи разходи можеш да увеличиш благосъстоянието на страната ".

Според Горанов не е време за избори, тъй като те няма да донесат нищо ново: " Ако в този момент се скарат, след 1 месец ще би трябвало да се сдобряват в същия формат ".

За него обаче е крайно време за преразпределение на пропорциите вътре във властта. Тази ниска легитимност поражда доста напрежение в политическата система и в обособените партии, изясни той и добави, че точно по тази причина е и непрекъснатото чувство за рецесия. Когато пък си малко законен, ти ставаш по-агресивен и се опитваш да използваш повече репресивни начини и способи, счита той. 

Горанов изрече мнение, че ДБ имат друг метод на мислене, а сега са заели позиция да премълчават и преглъщат всички неща, които до преди няколко години бяха полезност за тях. Той ги дефинира като заложници на обединението ПП-ДБ. 

Владислав Горанов показа, че не е изгубил приятелите си от партията и заявява, че към момента е член на ГЕРБ:

" Няма причина и мотив да се промени това ". 

Той към момента счита, че най-добрият министър-председател на България се споделя Бойко Борисов.  

В предаването някогашният финансов министър разяснява и включването му в  списъка " Магнитски ". Той съобщи, че аргументите за това са неточни. И посочи, че няма нито едно доказателство по изказванията на Васил Божков:

" Измишльотини. Не му прави чест. Не знам какво си мисли, че ще реализира по този метод ".

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР